2011. január 6., csütörtök

KIÁLTS FARKAST- Budapest Gáspár András szemével

Gáspár András (írói álnevén Wayne Chapman, Damien Forrestal, Ed Fisher, Lampert Gordon) az egyik legsikeresebb magyar sci-fi író, oszlopos tagja volt a kilencvenes évek alakulóban lévő magyarországi könyvkiadásának. Előbb fanzint szerkesztett, majd egyetemistaként fordítással is foglalkozott. Később írt novellákat a Galaktika magazinba, majd tagja is lett a Kuczka Péter vezette szerkesztői stábnak. Nevéhez fűződik számos, mára klasszikussá vált regény, valamint az ikonikus M.A.G.U.S. szerepjáték.


A minap a neten böngészve akadtam rá egy hírre, miszerint a Delta Vision újra kiadja a "Kiálts farkast" című könyvet. Azt hiszem, jobb kezdéssel nem is nagyon állhatnék elő; a regény megjelenése után hamar klasszikussá vált, hiszen a cyberpunk első hazai képviselője volt. A regény világa egyedi: az ismerős, kissé balkáni hangulat érdekes és egyben magával ragadó összképet teremt a sci-fi alapokkal. Ez az elképzelt jövő azóta sokaknak megtetszett, érzésem szerint mégsem tudták érdemben felhasználni. Kivéve persze jelen kötet szerzőjét.

Minek is ragoznám, a könyv veszettül jó. A történetet dióhéjban összefoglalva a következőket árulhatom el: Vogel Zsigmond a kalmárok nevű idegen fajjal vívott pusztító háború után tér vissza a 2091. év karácsonyán Budapestre. A háborúból viszontagságai nyomán lidércnyomásos álmoktól és részleges amnéziától szenved. Ám idehaza sincs minden rendjén. A plazma, ez a már-már isteni lény, ami (vagy aki) a bérházak alagsorát lakja, üzenetet küld Vogelnek: egy közös ellenségükkel kell a férfinek megküzdenie. Emellett feltűnik Pauker, aki Vogel régi riválisa, és egyben az Agnus Dei nevű plazmaszobrász-vállalat mindenható feje. Hamarosan kiderül, hogy Vogelnek nem csak a lassan valami mássá váló Paukerrel kell felvennie a harcot, hanem a kalmárokkal is, akik nem tekintik befejezettnek a háborút.

Vogelnek tehát az életéért kell megküzdenie a futurisztikus ám mégis ismerős Budapesten, és csak a Fogyasztói Titkosszolgálat ügynökére, Felleghre, valamint egy fásult nyomozóra, Gavodára számíthat.

Fogalmam sincs, hogy jelen kiadás menyiben változott a régihez képest, de azt hiszem, mindenképpen megéri az árát (2790 Ft a bolti ár, a kiadótól rendelve lényegesen olcsóbb). Rendkívül élvezetes dolog elmerülni ebben a világban, ami szinte már-már otthonosnak hat. Gáspár András - mint mindig - most is mer, és tud is álmodni. Megerősít abbéli hitemben, hogy valóban művészetként tekint az írásra, a sci-fire, és ez manapság rendkívül ritka - ámbátor dicséretes dolog.

ÉRTÉKELÉS: 9/10 Merem tehát ajánlani mindenkinek. Most be is húzódóm a cserépkályha mellé egy bögre forralt borral és azt hiszem, időutazást teszek 2091-be. Ha egy darabig nem írok, arrafelé keressetek...

Szerző: Gáspár András
Megjelenés: 2010.12.17.
Terjedelem: 360 oldal
ISBN szám: 978 963 9890 85 5
Borító festő: Boros-Szikszai

//Dougal Glendower//

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése