2011. január 10., hétfő

GRÁNITSZÍV - kard és mély érzelmek Eve Rigel tollából

Nagyon elkomorodott a hangulat itt a blogon, ezért azt hiszem, ideje lazítani. Nem tudom, ki hogy van vele, de én ilyenkor nem vágyom nehéz olvasmányokra. de, mint a legtöbb esetben, most is tudom, mi az, ami helyreteheti a lelkünket... Eve Rigel nevét egy ideje már ismerhetik a magyar sci-fi és fantasy olvasók: publikált a Cherubion kiadó legendássá vált antológiáiban, 2007-ben pedig megjelent első önálló regénye is, A Ragyogás Városa. Vegyes fogadtatása ellenére többen – köztük jómagam is – megjegyeztük a nevét, és úgy tűnik, megérte bizakodni.

Az írónő talán legjobban sikerült regénye, a „Gránitszív” 2008-ban jelent meg, és bár önmagában is kerek egészet alkot, Eve Rigel elmondása alapján valójában csak az első része egy készülő trilógiának. Én igyekszem nem epizódként tekinteni rá: nem szeretem, ha előre sorozatként beszélünk valamiről. Ez itt a GRÁNITSZÍV című könyv. Pont. Emlékszem, amikor levettem a polcról, jóleső érzés fogott el. Akkoriban – és azóta is – herótom volt a logókkal eladott tucatregényektől. Bevallom, engem az fogott meg, hogy ez a könyv ebből a szempontból tiszta volt, sehol egy logó, egy marketingszemölcs: a cím, és Szendrei Tibor hangulatos borítófestménye. Igen, a borító remek: nagyon kevés grafikusművész képes ily módon eltalálni egy regény hangulatát. Komolyan, még a színek is olyan jól komponáltak, hogy olvasás közben az elképzelt képsorokon is ezek dominálnak.

Walmountban, a határmenti tartomány dombjai között két sereg áll szemben egymással a végső ütközetre várva: a coramondiak és a nurkok mindenre elszánt harcosai. A tét óriási. Győzhet-e bármelyikük anélkül, hogy az ellenséggel együtt önmagát is elpusztítaná? Figyelmen kívül hagyhatják-e az ősi átkot, mely megjövendöli a két birodalom megsemmisülését? Érvényesülhet-e az egyéni érdek, a könyörtelen bosszú mindenek felett? A tizennégy éves nemes ifjú, Ulrik von Walmount-Obernac sorsa összekapcsolódik a Coramond és a Nurk Birodalom sorsával. Az ő életének alakulásán keresztül ismerjük meg a két világ titkait, az egymást követő események különös láncolatát. A történet húsz évet ölel fel, melynek során a világtól elzártan élő, gyengécske fiúból erős, könyörtelen harcos válik. Életét véres csaták, orvtámadások, a létért való kemény küzdelem, barátság, szerelem, árulás és dicsőség kísérik.

Eve Rigel regénye igen kellemes olvasmány; főleg ha annak olvassuk, ami: nem stílusteremtési kísérlet, hanem valami, ami egy mára már-már elfeledett műfajt elevenít fel. Azt a fajta fantasyt, ami inkább felnőtteknek szóló mese. Nincsenek benne orkok és trollok, meg efféle fityfenék. És cseppet sem hiányoztak. Bennem egy olyan érzést hozott a felszínre, amit nem éreztem azóta, hogy életem első fantasy könyvét a kezembe vettem. Amikor még minden sötét erdő mélyén az elmúlt korok mágikus szörnyetegeit sejtettem...

ÉRTÉKELÉS: 8/10 Amellett, 1500 Ft(!) körüli áron megvásárolható, ez egy nagyon jó könyv. Könnyen olvasható, kellemes és üdítő élmény. Nem csapunk a homlokunkra, de úgy fogjuk lerakni, hogy ez bizony egy jó, és élvezetes történet volt. Persze, lehetne rajta réseket találni, mint mindenen, de felesleges. Úgy vélem, a fentiek fényében máris elmondhatjuk, Eve Rigel ezen könyve bőven megéri a pénzét, és én őszintén reménykedem benne, hogy másoknak is utat mutat. A logók nélküli irodalom igenis létezik, és kell. Kell, mert szabad, és mert őszinte...

Szerző: Eve Rigel

Megjelenés: 2008.

Terjedelem: 310 oldal

ISBN szám: 9789639566781

Borítófestmény: Szendrei Tibor

//Dougal Glendower//

4 megjegyzés:

  1. Köszönöm szépen a véleményt! Megtisztelő, hogy olvastad a regényt. :)

    Eve

    VálaszTörlés
  2. Ebben a helyzetben te voltál az, aki adott bármit is: magyarán enyém a megtiszteltetés.

    Glendower

    VálaszTörlés
  3. Az utóbbi időkben megszerettem a fantasy történeteket, de eddig csak párat olvastam el. Azt hiszem ez lesz a következő. :)
    Köszönöm az ajánlást.

    VálaszTörlés
  4. Hajrá-hajrá: jól választottál. :)

    VálaszTörlés