2011. január 9., vasárnap

TE MIT TENNÉL A TÚLÉLÉSÉRT? - Battle Royale

Valahol, valamikor egy diktatórikus távol-keleti országban, az állami vezetők kegyetlen kísérletet eszelnek ki: negyvenkét középiskolást egy lakatlan szigeten arra kényszerítenek, hogy életre-halálra megvívjanak egymással. Géppisztolytól kezdve a sarlón át a konyhai étkészletből származó villáig, bármilyen fegyver a rendelkezésükre áll... A Programnak csak egyetlen túlélője lehet: A GYŐZTES. Takami Kósun regénye – melyet gyakran neveznek a 21. századi Legyek urának – botrányos karriert futott be. Bár megjelenését a japán kormány is ellenezte, a regény 1999 óta több kontinensen vezeti a sikerlistákat, számos feldolgozást ért meg. A könyvből készült filmváltozat már kapható DVD-n.

Szubjektív leszek: a „Battle Royale” nem egy könnyed esti mese, nem az a fajta könyv, amit az ember ajándékba ad. Először vonakodtam és nem voltam benne biztos, hogy én ezt meg akarom venni, hogy egyáltalán el akarom olvasni. Eleve az a típus vagyok, aki szeret borzongani és imádja a horrorokat, hát még az efféle könyveket, de a keleti dolgok annyira nem vonzanak. Van viszont egy cimborám, a Srek (nem röhög!), és ő áradozott róla annyit, hogy belevágjak. Ez a cikk ennek a z ömlengésnek a gyümölcse.

A történet egyszerű, de egyáltalán nem hétköznapi. Úgy is fogalmazhatnék: tipikus, japánosan elborult. De nem mondok ilyet... A cselekmény egy távol-keleti országban játszódik, egy velejéig romlott diktatórikus államban, ahol a felsőbb réteg egy kegyetlen játékot talál ki. Negyvenkét középiskolás diákot kiraknak egy lakatlan szigetre, ahol életre-halálra kell harcolniuk egymással a legkülönfélébb fegyverekkel felszerelve. Van aki géppisztolyt kap, esetleg sarlót, nyomkövetőt, de van olyan kevésbé szerencsés diák is, aki mindössze pár hasznavehetetlen villát(!), vagy éppen fazékfedőt kap. Ennek a programnak egyetlen túlélője lehet. A győztes, az a tanuló, aki kegyetlenül lemészárolja az osztálytársait, legjobb barátait. Igazi lelki terror, akár pszichothrillernek is nevezhetném. Meglehetősen durva, nem véletlen, hogy Japánban a kormány erősen ellenezte a könyv megjelenését. Azonban 1999 óta több országban – köztük hazánkban is –, a sikerlisták élén áll. Gondoljunk csak bele, ha mi lennénk ebben a helyzetben... Te megölnéd az osztálytársaid? A barátaid? Esetleg a szerelmed? Csak azért, hogy életben maradj? Mert vannak, akik szemrebbenés nélkül megteszik!

Magáról a borítóról és a könyv belsejéről annyit, hogy igazán gondos iparosmunka eredménye. Az előlap és a hátlap sokkolóan hat az emberre, de ugyanakkor csalogatja is az olvasót, bár az én ízlésemnek kissé túl mangás. A könyv belsejében megtalálható a sziget térképe, valamint az osztály névsora, plusz még egy-két idézet. Az oldalak nem csupán sima fehér lapból és betűkből állnak, hanem még díszítősor is került rájuk. Továbbá még az életben maradt diákok számát is jelzi, ami ugye folyamatosa csökken idővel. Szerintem grafikailag az egyik legkidolgozottabb könyvek egyike. Nekem nagyon tetszett. Ami elnyerte még a tetszésemet az a könyv nyelvezete, mindent annyira részletesen ír le az író, hogy az ember idegszálai már-már pattanásig feszülnek egyes helyzeteknél. Persze, van olyan, hogy besokalltam, és pár napra félretettem, éppen ez miatt. Néhol ugyan elég véres és brutális, de ebben a műfajban ez nem hátrány, amennyiben jól tálalják.

Egyetlen negatív dolog van ami leginkább az elején zavart, de akkor aztán nagyon... az pedig a sok japán név. Nem csak hogy nem tudtam ki kivel van, még csak azt sem tudtam megkülönböztetni, ki a lány és ki a fiú. Egész egyszerűen egy nagy névhalmaz volt, egy kavalkád, de ez nem az író hibája, hanem az eltérő kultúráké.

ÉRTÉKELÉS: 7/10 Baromi drága könyv, 4000 Ft-ért lehet hazavinni körülbelül. Persze, hosszra két regénnyel is felér, meg aztán ki kell fizetni a dizájnt, de... az Ulpius-ház újabban egyébként is csillagászati árakkal dolgozik, szóval ezen nincs semmi meglepő... Hozzá kell tennem, sajnos. Jó hír azonban, hogy a cikk írásának pillanatában még tart a kiadó akciója, így gyakorlatilag féláron kapható a könyv! (Hála a hírért RZedniknek). Ezen kívül az értékelésbe beleszámít, hogy valóban nehéz olvasmány, komoly erőfeszítést igényel mind a nevek miatt, mind pedig az idegrendszerre gyakorolt hatása miatt. Nem véletlenül került rá a borítóra az a 18-as karika...

Szerző: Takami Kósun

Megjelenés: 2010.

Terjedelem: 738 oldal

ISBN szám: 9789632543772

Fordító: Mayer Ingrid

//Dougal Glendower//

6 megjegyzés:

  1. Már régóta szemezgetek vele, az érdekes alaphelyzet és a rengeteg ajánlás hatására már be akarom egy ideje szerezni. Talán most jött el az idő.

    VálaszTörlés
  2. A könyv január 16-ig szerepel az Ulpius kiadó új évi akciójában is: 2011 lévén 2011 Ft-ért lehet hozzájutni.

    VálaszTörlés
  3. @Dominik: RZednik hozzászólása talán neked is kapóra jön.
    @RZednik: köszi az infót, máris beleírom a cikkbe, hogy mindenki láthassa.

    Glendower

    VálaszTörlés
  4. Egyik kedvenc könyvem. Le sem tudtam tenni. Valóban igazi pszichothriller. Szerettem a karaktereket is, még a negatívabb szereplőket is meg tudtam sajnálni.
    Negatívumként én is a neveket tudnám felhozni. Mondjuk annyi könnyítést így is kaptunk, hogy a nevek fonetikusan vannak leírva.

    Tetszett a kritika. :)

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm a dicséretet, igyekszem megfelelni az elvárásoknak. A fonetikus átírás valóban pozitívumszámba megy, anélkül jóval kevesebb pontot érne. de, magyar piacon ennyit el is várhatunk, nemde?

    thx
    Glendower

    VálaszTörlés
  6. Aki lemaradt volna a korábbiról, az Alexandra heti akciója keretében 35%-os kedvezménnyel vásárolhatja meg a könyvet! (január 17-től 21-ig)

    VálaszTörlés